Kheer: ajurvedski rižev puding

Kheer: ajurvedski rižev puding

Ta rižev puding je popoln kot polnovreden zajtrk, kot sladica ali pa preprosto kot vmesni prigrizek. Zahvaljujoč svojim sestavinam topel zmanjšuje vato in je zato kot nalašč za vse, ki potrebujejo poživitev ali se želijo sprostiti. Po drugi strani pa, ko ga zaužijemo hladnega, zmanjša pitto. Je enostavno odličnega okusa.

Glavni sestavini pudinga kheer sta riž in mleko. Riž je zelo hranljivo živilo, mleko pa po ajurvedi daje moč in krepi imunski sistem.

Tukaj najdete recept:

Sestavine:

  • 4 skodelice ekološkega mleka (deluje tudi kokosovo mleko)
  • 1 skodelica vode
  • ½ skodelice basmati riža
  • 1 žlica medu
  • 1 čajna žlička sesekljanih indijskih oreščkov
  • 1 čajna žlička mandljev
  • 1 čajna žlička pistacij
  • 1 čajna žlička datljev
  • 1 čajna žlička kardamoma v prahu
  • 1 čajna žlička gheeja

Priprava:

  1. Riž operemo in namakamo eno uro.
  2. Nato mleko zavremo in dodamo riž, kardamom in ghee.
  3. Vse skupaj kuhamo na majhnem ognju, dokler se riž ne skuha in se mleko nekoliko zgosti.
  4. Dodajte indijske oreščke, mandlje, pistacije in datlje.
  5. Vse skupaj naj vre še deset minut.
  6. Tik pred serviranjem vmešajte med in uživajte.