Magazin - Ayurveda1012024-11-21T11:20:59+01:00Zend_Feed_Writerhttps://www.ayurveda101.si/Ayurveda101slovenija@ayurveda101.comhttps://www.ayurveda101.si/2023-01-02T00:00:00+01:002023-01-02T00:00:00+01:00https://www.ayurveda101.si/info/magazin/ayurveda-medizinAyurveda101slovenija@ayurveda101.comhttps://www.ayurveda101.si/Star indijski pregovor pravi: »Če prehrana ni pravilna,
zdravila (op. zdravilna zelišča) ne bodo koristila. Če je prehrana
pravilna, zdravila ne boste potrebovali.”V svoji praksi jasno opazim, kdaj se kdo drži tipu primerne
diete po ajurvedi. Moje storitve zdravnika so (razen pri resnih in
kroničnih boleznih) komaj kdaj potrebne. Zdravila za krvni tlak,
zdravila za zniževanje holesterola, uspavala, antidepresivi,
sredstva za zaščito želodca, zdravila proti bolečinam, odvajala,
tablete proti alergijam in uživanje alkohola ali kofeina je po
mojih izkušnjah pogosto mogoče zmanjšati ali prenehati z
upoštevanjem prehranskih pravil in spremembo vedenja pod
medicinskim nadzorom.Ajurveda ljudem ponuja individualna priporočila glede prehrane,
vedenja in terapije glede na njihov tip doše. Doše se v človeškem
telesu odražajo v individualni obliki in lahko postanejo vidne
skozi njihove značilne lastnosti. Ajurvedska priporočila so vedno
odvisna od trenutnih simptomov in osnovne konstitucije, presnovnega
statusa itd. Nekaj osnovnih načel prehrane pa lahko opišemo
tukaj:Kakovost
Ajurveda tradicionalno pomeni kakovost kot učinek na doše. Podrobno
opisuje, kakšne lastnosti (gune) imajo nekatera živila in kako
lahko shranjevanje, fermentacija, predelava itd. spremeni te
lastnosti v korist posameznika.Pri hrapavosti (npr. artroza sklepov), suhosti (zaprtje,
luščenje), napenjanju, krčih, nervozi, motnjah spanja, bolečinah in
občutljivosti na hladen prepih prevlada Vata doša. Tukaj
priporočam, da se izogibate hladni, napeti, grenki, ostri, lahki,
suhi hrani, še posebej zvečer. Solata je običajno hladna, grenka,
napihnjena in lahka in kljub znanim »dobrim« sestavinam in nizki
vsebnosti kalorij v takih primerih ne bi bila dobra za telo in bi
poslabšala omenjene simptome.Količina
4-6 ur po jedi bi morali začeti čutiti lakoto. Mišljena je prava
lakota s krulečim želodcem. Šele potem morate jesti. Če traja
predolgo, je treba količino obrokov zmanjšati. Če postanete lačni
že prej, bi morali jesti več. Priporočljivi so 3 obroki. Idealno bi
bilo, da bi po jedi v želodcu ostala 1 pest tekočine, 1 pest goste
hrane in 1 pest "prostora", da se lahko obrok dobro predela.Kombinacija
Nekatere kombinacije živil lahko povečajo vnetne odzive v telesu. Z
mojega vidika bi bili idealni negativni primeri: pica s salamo,
cordon bleu ali toast s šunko in sirom s kečapom – tukaj boste
našli neugodne kombinacije, kot so meso/sir ali sir/paradižnik s
pšenico, ki lahko napihne in povečuje počasno prebavo. Dobre
kombinacije z začimbami ali zelišči pa lahko zmanjšajo napenjanje
hrane ali pa pospešijo absorpcijo vitalnih snovi v črevesju.Vročina / mraz
Če trpimo zaradi menstrualnih krčev ali jeze, se zlahka potimo in
ne prenašamo neposrednega sonca ali vlažnega vremena, takrat ne
jemo čilija, ingverja, črnega popra ali mastne hrane. Če imamo rado
nekaj pikantnega, se osredotočimo na ohlajanje semen kardamoma in
nageljnovih žbic ali pa namesto svežega ingverja uporabimo ingver v
prahu.Predelava
Pri sušenju hrani odstranimo vodo (kapha) in dodamo hrapavost,
trdoto, lahkotnost in suhost (vata lastnosti), kar lahko obrne
učinek na telo – brez suhega sadja v vati! Da spremenimo njihov
učinek na telo pa lahko suho sadje kuhamo.Časovna in lokacijska referenca
Letni čas, življenjska doba in čas v dnevu vplivajo na ravnovesje
doše. Jeseni je obogatena poletna vročina, tukaj ne smete jesti
preveč začinjenega. Pozimi je lahko hrana nekoliko težja in mastna,
v vlažnem in mrzlem prehodu na pomlad pridejo na vrsto postne kure
z lahko hrano. Zajtrk naj bo ob ali pred 6.00, saj kapha doseže vrh
ob 8.00 in nas lahko naredi težke. Za večerjo priporočamo juho ali
manjšo porcijo pogretega kosila.Učinek na psiho
Na gune psihe (tamas, rajas in sattva) vplivajo isti elementi kot
na doše (vata, pitta, kapha). Tamas: Duševno počasnost, strah,
otopelost, neumnost poslabša alkohol in druga pomirjevala,
konzervirana hrana, suha hrana kot je čips ali skorjica kruha,
sestavine, ki niso več sveže ali meso, ribe, jajca in starani siri.
Težave nam lahko predstavlja tudi preveč zdrave hrane. Radžas:
Bojevniško aktiven, a nezaveden in egocentričen, zagnan duh se
krepi s poslovno hrano in gostilniškimi kuhinjami z veliko toplote,
cvrtega, pogretega in česna. Sattva: Sprostitev in zavestna
povezanost z okoljem vas osrečujeta. V ta namen se priporoča sočna
in hranljiva, naravna hrana. Lahko je sladko ali rahlo mastno, kot
so oreščki in med, ghee in mleko, žita, ki so bila dolgo
skladiščena, mlada zelenjava in popolnoma zrelo sadje.Pijače
Priporočam začimbno-zeliščni čaj do 16. ure, drugače pa vodo ali
hladen izvleček koriandrovih semen. Pri vodi sem pozoren na
vsebnost rakotvornih nitratov, ki naj bi bila daleč pod dovoljenimi
50 mg/l (meta študija je pokazala več raka na želodcu).Priporočljivo je tudi:Povečanje telesne mase: Pijte po obrokuOhranjanje telesne teže: Pijte s hranoHujšanje: Pijte pred obrokiS temi splošnimi smernicami in pravilno tabelo hrane, povezano z
došo, lahko po kratkem času dosežete več energije in dobrega
počutja. Vendar je treba prehrano in vedenje vedno prilagoditi
trenutno prevladujočim boleznim, simptomom in zdravilom, na podlagi
zdravniškega nasveta.O avtorju:
Dr. Daniel Scheidbach (mag. ajurvedske medicine) v bližini Gradca
že 8 let vodi integrativno ajurvedsko ordinacijo, v kateri poleg
oljnih nanosov ali masaž ponuja tudi nasvete o tipu primernega
vedenja in prehrane po ajurvedi ter kuharske tečaje. Poleg tega
vodi blog Ajurveda na spletni strani vedizin.at, kjer se poleg
predavateljskega dela v svoji ordinaciji, na kongresih, za
Medicinsko univerzo v Gradcu ali v skupnostih in podjetjih bori za
to, da bi se ajurveda uporabljala kot medicinsko učinkovit nauk o
življenju zraven bolj znanega wellness značaja.Opomba: Vsebina članka odraža mnenje avtorja v vlogi
ajurvedskega zdravnika in splošnega zdravnika in ne ustreza nujno
stališčem ajurvede101. Objava ni namenjena oglaševanju, temveč
zgolj informativnosti in ni namenjena dvomom glede varnosti in
primernosti drugih živil, spodbujanju k prekomernemu uživanju
določenih živil ali dajanju vtisa, da bi lahko nadomestila
ustrezno, uravnoteženo in pestro prehrano.2022-08-14T00:00:00+02:002022-08-14T00:00:00+02:00https://www.ayurveda101.si/info/magazin/ajurveda-za-vso-druzinoAyurveda101slovenija@ayurveda101.comhttps://www.ayurveda101.si/Ajurveda nikakor ni omejena na določeno starostno skupino. V
nasprotju z nekaterimi predsodki je ajurvedo enostavno vključiti v
vsakdanje družinsko življenje. Tudi glede na vrsto primerne
prehrane vam ni treba kuhati dodatno za vsakega družinskega člana
ali vseh prepričevati o ajurvedskem načinu življenja. Ravno
nasprotno, zdravje in prehranjevanje morata biti zabavna.Dieta kot osnovaNedvomno igra kakovost hrane pomembno vlogo pri pripravi jedi.
Toda čustveno komponento, to je razpoloženje in namen s katerim je
hrana kuhana, je mogoče okusiti tudi v jedeh. Otroci s hrano
vsrkajo ljubezen in dobro voljo.Upoštevate lahko tudi naslednje nasvete, ki se osredotočajo na
ajurvedo in jih je običajno mogoče enostavno izvajati za vso
družino:Kupujte regionalne izdelke.Vedno uporabljajte sveže sestavine.Bodite pozorni na uravnoteženo raznolikost okusov - sladko,
kislo, grenko, slano, ostro, trpko.Pripravite si tri obroke na dan, vsaj eden naj bo topel.Vsak obrok naj bo sestavljen iz štirih oblik in naj bo užiten,
žvečljiv, piten. To zagotavlja elementarno ravnovesje.Začnite s sladko ali kislo hrano in končajte z grenkimi in
adstringentnimi snovmi.Na splošno je pomembneje paziti na uravnoteženo prehrano in
jesti v sproščenem vzdušju. Vseh doš ni potrebno postreči
hkrati.Redni rituali in kvaliteten časAjurveda poleg prehrane ponuja različne načine za krepitev
harmonije in ravnovesja celotne družine. Primer tega so skupni
rituali v katerih sodelujejo vsi družinski člani. Otrokom dajejo
podporo in varnost. Večerni sprehod, skupno sestavljanje uganke,
skupno kuhanje ali celo joga so kot nalašč za to.Ukvarjanje drug z drugimNi vam potrebno spreobrniti vsakega družinskega člana in vsem
vsiliti ajurvedska načela. Namesto tega gre za to, da ste
zadovoljni s svojim načinom življenja in sledite tej poti zase.
Vaše notranje ravnovesje vam omogoča, da se drugače odzivate na
konflikte in nesoglasja, kar vaši družini koristi.Pomemben vidik ajurvede pa je tudi kultura pogovora v družini.
Odkrita komunikacija, v kateri se odrasli za svoje napake tudi
opravičijo, kar je pomembno in prispeva k harmoniji v družinskem
življenju. Zavestna kultura pogovora omogoča družinskim članom, da
se o temah odkrito pogovarjajo, kar med lastne štiri stene vnese
zdravo in harmonično vzdušje.2022-08-01T00:00:00+02:002022-08-01T00:00:00+02:00https://www.ayurveda101.si/info/magazin/ajurveda-joga-odlicen-duoAyurveda101slovenija@ayurveda101.comhttps://www.ayurveda101.si/Izhajajoč iz istega izvora, skoraj v istem času, lahko
ajurvedo in jogo opišemo kot tako
imenovani sestrski disciplini. Intimna povezava
med obema sega v Vede. Ajurveda temelji na poznavanju 5 elementov,
povzetih v 3 došah. Ajurvedo lahko opišemo kot znanje o življenju.
Cilj ajurvede in joge je s telesom, umom in dušo živeti življenje v
harmoniji. Redna vadba joge in voden življenjski slog po ajurvedi
vas bosta korak za korakom približala temu cilju.Joga in ajurveda služita uravnovešanju telesa, uma in duha in
skupaj imata dvakrat močnejši učinek. Tako vadba joge in vedske
modrosti usmerja našo pozornost na naš um. Spodbuja se notranji
mir, krepita se naša samozavest in samopodoba, vračata se
spokojnost in harmonija. Namesto diete, zeliščne medicine, masaže
ipd., vadba joge uporablja blagodejne asane, dihalne vaje
(pranajame) in sproščujoče meditacije.Jessica Mallaschitz, direktorica pravejoge v središču Gradca je hitro prepoznala
neverjetno moč, ki jo prinašata kombinacija joge in ajurvede. Pri
pravijogi se joga izvaja v njeni
tradicionalniobliki. Tu je
poudarek na naslednjih treh stebrih:Ashtanga Vinyasa jogaPranajamaAjurvedaAshtanga Vinyasa joga ponuja vsakemu praktikantu možnost, da
upošteva svoje individualne potrebe in nadaljuje v svojem tempu in
ritmu. Pranajama, zaustavitev ali razširitev življenjskih energij
je bistveni del vadbe prave joge. Pravilno dihanje, usklajene asane
in filozofija igrajo vedno pomembno vlogo v pravijogi. Modrost ajurvede je vedno prisotna in se
harmonično preliva v prakso.Na osebnih spletnih tečajih joge in tečajih v
živo spoznate jogo iz nove strani kot tudi srečate podobno misleče
ljudi. Lahko se odločite ali želite vaditi jogo v stilu Mysore (ena
na ena), jogo Gentle Ashtanga ali jogo v LED razredu. Obstaja tudi
možnost udeležbe na vodenih meditacijah, posebnih
delavnicah in srečanjih. S pravo
jogo vsak najde harmonijo in ravnovesje.2022-07-04T00:00:00+02:002022-07-04T00:00:00+02:00https://www.ayurveda101.si/info/magazin/ajurvedska-ustna-higienaAyurveda101slovenija@ayurveda101.comhttps://www.ayurveda101.si/Zdravi zobje in čvrste dlesni so bistveni za trenutke užitka. V
kombinaciji s čistim zadahom je ustna higiena znak vitalnosti,
lepote in ogledalo duše. Prav zato je ustna higiena v ajurvedskem
znanju še posebej pomembna. Za vas imamo nekaj nasvetov, ki vam
lahko pomagajo pri vsakodnevni negi zob in ustne votline.Umivanje zob je priporočljivo zjutraj in
zvečer. Po jedi pa je potrebno izpiranje s čisto vodo, kar je še
posebej pomembno po kislih pijačah in hrani, kot je sadje ali sadni
sok. V tem primeru je najbolje počakati 15-30 minut, preden si
umijete zobe. Samo za ščetkanje je priporočljiva zobna pasta z
veliko zelišč, ki neguje tako zobe kot dlesni.Po umivanju zob se jezik očisti. Na jeziku se
predvsem ponoči nabere veliko odpadkov, imenovanih tudi ama. Včasih
jih prepoznamo kot neprijetno, opazno in vidno oblogo. Hkrati lahko
te usedline povzročijo tudi slab zadah. Za čiščenje je še posebej
primerno strgalo za jezik iz nerjavečega jekla. To pomeni, da lahko
zobne obloge odstranimo zjutraj že v nekaj sekundah.Za čiščenje primite konca strgala za jezik z obema rokama in ga
držite vodoravno.Nato lok plosko položite na dno jezika in nežno povlecite
strgalo po jeziku od zadaj naprej. Ta postopek nekajkrat
ponovite.Nato izpirajte z malo vode in prav tako pod tekočo vodo sperite
strgalo za jezik.Sledi vlečenje olja, znano tudi kot
ganduša. Idealno je uporabiti čisto, hladno
stiskano sezamovo ali kokosovo olje. Sezamovo olje bi moralo biti
"zorjeno", torej vsaj enkrat segreto na 108°C. Gandusha deluje na
naslednji način:V usta dajte 1-2 žlici toplega olja.Olje raztresite po ustih in potegnite med zobmi.Če je olje belo in penasto, ga zavrzite v papirnato brisačo ali
drugo posodo. POZOR: Olja ne zlijte v odtok!Ustna vodica po vaši izbiri dopolnjuje jutranjo rutino ustne
higiene. Osveži dah in dopolni rutino.Ajurvedska ustna higiena:Z zobno past ali zobnim prahom očistite zobe.Odstranite oblogo s posebnim kovinskim strgalom za jezik.Nekaj minut izpirajte usta z 1 žlico sezamovega olja.Za konec si dah osvežite z ajurvedsko ustno vodico, ki jo lahko
uporabljate tudi čez dan in vmes.2022-06-26T00:00:00+02:002022-06-26T00:00:00+02:00https://www.ayurveda101.si/info/magazin/5-ajurvedskih-nasvetov-za-vase-poletjeAyurveda101slovenija@ayurveda101.comhttps://www.ayurveda101.si/Brez dvoma je poletje eden naših najljubših letnih časov! Sonce
nam nariše nasmeh na obraz in uživamo v mirnih večerih zunaj,
počitnicah ob morju, neskončno dolgih dneh kopanja ob jezeru in še
marsičem. Kljub vsemu so za marsikoga del tudi vročina, povečano
potenje ali utrujenost in ležernost. Da bi se z njimi lahko bolje
spopadli, smo za vas zbrali pet nasvetov, ki vas lahko dobro
popeljejo skozi obdobje pitta:1. Da se ohladite: hladilna dihalna vaja Sitali
PranayamaV vročih dneh se ne priporočajo naporni športi, kot je tek.
Vendar pa obstaja nekaj jogijskih poz, ki so kot nalašč za poletje,
na primer: Sitali Pranayama. S to dihalno vajo ohladite celotno
telo. Poleg tega vaja zagotavlja notranji mir in sprostitev.Izvedemo jo takole:Sedite vzravnano – s prekrižanimi nogami ali na stolu, rahlo
odprite usta, iztegnite jezik in ga po dolžini zvijte v »cevko«. Če
to ni mogoče, lahko položite jezik za zobe na nebo.Zdaj vdihnite skozi usta in v svoji domišljiji usmerite
hladilni dih v trebuh.Nato počasi izdihnite in vodite skozi nos. Postopek večkrat
ponovite.2. Vaš jutranji ritual s kokosovim oljemDa boste poletje lahko zares uživali, je najbolje, da z ritualom
začnete že zelo zgodaj zjutraj. Tako lahko še vedno uživate v
hladnem jutranjem zraku. V idealnem primeru si umijte zobe takoj,
ko vstanete z grenko zobno pasto. Nato s strgalom za jezik očistite
jezik. Nato sperite usta s hladilnim kokosovim oljem. Na koncu
popijte kozarec vode. Zdaj se lahko vaš dan zares začne!3. Nosite ohlapna oblačilaPoleti ohlapna oblačila pomagajo ohranjati hladno telo. Za to
sta še posebej primerna bombaž ali svila. Izogibati se je potrebno
rdečim, oranžnim ali intenzivno rumenim barvam, saj prav tako
stimulirajo pitto.4. Veliko pijteTelo potrebuje veliko tekočine, zlasti poleti, saj visoke
temperature in potenje povzročijo veliko izgubo tekočine. Potrebno
se je izogibati ledenim pijačam, naj bo še tako mamljivo. Namesto
tega dobro deluje Jeera Water (kumina voda). V ¾ vode zavrite 1
žlico kumine in kuhajte približno 5 minut. Ohlajeno vodo pijte čez
dan.¼ lubenice lahko tudi pretlačite v pire z vejico mete in uživate
v tej mešanici. Lubenice so večinoma sestavljene iz vode in so še
posebej primerne za uživanje poleti.5. Zmanjšajte pittoPoletje je popolni čas pitte. Grenka in zelena zelenjava, kot so
artičoke, je primerna za ohranjanje ravnotežja te doše. Poleti pa
so popolna tudi sveža zelišča in sezonsko sadje. Nasprotno pa se je
treba izogibati kislim živilom, kot je paradižnik. Po drugi strani
pa se morate izogibati začinjeni hrani ali soli.Ekipa Ayurveda10 vam želi čudovito poletje!2022-06-06T00:00:00+02:002022-06-06T00:00:00+02:00https://www.ayurveda101.si/info/magazin/ajurvedski-nasveti-za-lepo-kozoAyurveda101slovenija@ayurveda101.comhttps://www.ayurveda101.si/Naša polt pove več kot 1000 besed. Hitro zagotavlja informacije
o tem, kako živimo ali živimo v ravnovesju z okoljem ali smo pod
stalnim stresom. V skladu z ajurvedskimi nauki lahko nego kože
prilagodimo tudi različni konstituciji. Tukaj vam razkrijemo, kako
koža zasije.Ajurvedski tipi kožeVata: Za tip kože vata so značilne predvsem fine pore in
rožnato rjavkasta polt. V zdravem stanju je koža vata prožna in
žametna. Sicer je krhka, razpokana in suha.Pitta: Pege in madeži so značilnost tipa kože pitta. Če je
pitta povečana je ta tip kože nagnjen k nečistočam, alergijam in
draženju. Nasprotno pa je zdrava koža pitta mehka, topla in vsebuje
zadostno količino vlage.Kapha: mastna, s sebumom, limfna - koža kapha ima velike pore,
kar pomeni, da se ta tip kože bori z nečistočami. Dobro obložena in
robustna, vendar je v zdravem stanju.1. MasažeMasaže so osnova ajurvedskega znanja. Za tipe kože vata so
primerne nežne masaže z orehovim, avokadovim ali sezamovim oljem.
Tipi kože pitta pa bi morali bolje uporabiti hladilna kokosova ali
mandljeva olja. Vrste kapha imajo koristi od olja oljne repice,
žafranike ali grozdnih pečk.2. SpanjeDovolj spanja je pomembno za zdravo in lepo kožo. V tem času se
lahko koža regenerira. Zaradi tega je priporočljiv odhod v posteljo
pred 22. uro.3. Maske in obkladkiPodobno kot pri masažah so tudi maske in obkladki sestavni del
ajurvedskega znanja. Za kožo vata je treba uporabiti tople
obkladke, za kožo pitta pa hladilne izdelke, kot sta peteršilj ali
rožna voda. Za tip kapha so primerne parne kopeli ali zelišča, kot
so ingver, kurkuma ali neem.4. PrehranaPrava lepota prihaja od znotraj! Prav zato je pravilna prehrana
bistvenega pomena za lepo polt.5. Redno čiščenjePred spanjem morate kožo dovolj očistiti. Le tako lahko
odstranite odvečni sebum, prah in druge nečistoče. Prav tako je
pomembno, da zvečer odstranite ličila s kože. Zato si vzemite čas
za temeljito čiščenje.6. Kopanje in prhanjeDolgo, globoko namakanje lahko naše čute oživi. Vendar pa morate
paziti, da aditiv za kopel ne izsušijo vaše kože. Pri tem vam lahko
pomagajo vlažilne snovi, kot so olja ali sirotka v prahu. Poleg
tega morajo biti dodatki za kopel in geli za prhanje brez
alkohola.Brez ovir za čudovito polt!2022-05-27T00:00:00+02:002022-05-27T00:00:00+02:00https://www.ayurveda101.si/info/magazin/veganska-prehrana-v-vsakdanjem-zivljenjuAyurveda101slovenija@ayurveda101.comhttps://www.ayurveda101.si/Veganska prehrana in rastlinski viri
beljakovinTudi tisti, ki jedo izključno rastlinsko prehrano, lahko dobijo
dobro zalogo beljakovin. V nasprotju s številnimi mnenji rastline
zagotavljajo veliko beljakovin: 100 g graha vsebuje približno 23 g
beljakovin, 100 g leče približno 24 g beljakovin. Med vire
rastlinskih beljakovin so tudi tofu, oreščki ali zelenjava. Tukaj
lahko ugotovite, kakšne prednosti ima rastlinska prehrana, na kaj
morate biti pozorni in kako najbolje začeti.V bistvu rastlinska prehrana pokriva normalno dnevno potrebo po
beljakovinah. Zelenjava, žita, stročnice in oreščki zagotavljajo
dovolj beljakovin za vsakdanje življenje. Poleg tega rastline
vsebujejo tudi veliko vlaknin, vitaminov in mineralov in zato
veljajo za zelo hranljive.Poleg tega rastlinski viri beljakovin vsebujejo veliko zdravih
maščob, vendar manj holesterola. Oreščki so najboljši primer tega.
V bistvu to pomeni, da imajo rastline pogosto manj kalorij in še
vedno zagotavljajo visokokakovostno maščobo.Vendar pa rastlinske beljakovine niso popolne, ker ne vsebujejo
vseh esencialnih aminokislin. Beljakovine so sestavljene iz
aminokislin, ki jih telo ne more samo proizvesti. Zato je pomembno
kombinirati beljakovine iz različnih virov. Na primer, čičeriko,
grah, oves, piro ali proso lahko mešamo ves dan.Kako začeti z rastlinsko prehrano?Osnovo rastlinske prehrane tvorijo sadje, zelenjava, stročnice,
semena in oreščki. Priljubljena osnova so tudi polnozrnati izdelki.
Živalske izdelke lahko zamenjate tudi z veganskimi
alternativami:Maslo: margarina, kokosovo oljeMleko: rastlinsko mlekoMeso: tofu, tempeh, seitanJogurt: rastlinski jogurtKrema: sojina smetana, polnomastno nesladkano kokosovo mleko,
kokosova smetanaDruge osnovne sestavine veganske kuhinje:sadjezelenjavažita in žitni izdelki: riž, ječmen, proso, ovsena kaša,
kvinoja, bulgur itd.stročnice: leča, grah, fižol, čičerika itd.škrobna živila: krompir, koruza, sladki krompir itd.oreščki in semena: indijski orehi, orehi, bučna semena,
mandlji, sezam itd.polnozrnati izdelki: kruh, testenine itd.visokokakovostna olja: kokosovo olje, avokadovo olje, laneno
olje, olivno olje, orehovo olje itd.2022-05-09T00:00:00+02:002022-05-09T00:00:00+02:00https://www.ayurveda101.si/info/magazin/pogosta-vprasanja-hidrolatiAyurveda101slovenija@ayurveda101.comhttps://www.ayurveda101.si/Kakšna je razlika med eteričnimi olji in
hidrolati?Hidrolate in eterična olja pridobivamo z destilacijo vode.
Eterična olja so v maščobi topen del rastline, hidrolati pa so
stranski produkti in so sestavljeni iz vodotopnega dela. Ostaja
veliko dragocenih snovi rastline.Zakaj so hidrolati priljubljeni?Dolgo časa so hidrolate obravnavali kot čisti odpadni produkt.
Ker imajo podoben učinek kot eterična olja, so jih postopoma
odkrivali in postajali so vse bolj priljubljeni. V nasprotju z
eteričnimi olji pa so veliko bolj nežni. To koristi občutljivim
tipom kože, dojenčkom in nosečnicam. Hidrolati so primerni tudi za
spa tretmaje.Za kaj se lahko uporabljajo hidrolati?Hidrolati se pogosto uporabljajo v obliki razpršil za nego
obraza in telesa. Priljubljeni so tudi kot deodorant ali
parfum.Pogosto se uporabljajo tudi kot osvežilci zraka v prostorih.
Tako kot eterična olja se lahko uporabljajo v dišavnih
svetilkah.Hidrolati se pogosto uporabljajo za aromatiziranje jedi.
Pomembno je pravo razmerje hidrolata in vode.Hidrolati so se izkazali tudi kot obkladki. Cvetlična voda ima
lahko osvežujoč hladilni učinek in je prijetna za sončne opekline,
športne poškodbe ali celo majhne rane.Zakaj je moj hidrolat kot mleko?Hidrolati so lahko bistri, prozorni ali mlečni, kar je bistveno
odvisno od proizvodnje. Če je konsistenca mlečno-motna, se je v
hidrolatu ohranilo več učinkovin iz prvotne rastline. Zato je
pomembna značilnost visoke kakovosti, če je hidrolat
mlečno-moten.Kako lahko ocenite kakovost hidrolata?Oznaka "cvetna voda" ali "aquraom" običajno označuje pravi
hidrolat, "aroma voda" ali "dišeča voda" pa sintetično izdelan
izdelek.Botanično ime destilirane rastline zagotavlja tudi informacije
o uporabljenih sestavinah. Večino časa vam podatki na etiketi
povedo, kateri deli rastline so bili uporabljeni, kot so cvetovi,
stebla, lubje itd.Poleg tega je pomembno, da svoje hidrolate pravilno
shranjujete:hraniti pri konstantni hladni temperaturikupujte samo v temnih posodahnajbolje je, da na steklenico dodate pršilno glavo, ker tako
pride v hidrolat manj kisikaporabite čim prej, v približno 6 tednih2022-04-22T00:00:00+02:002022-04-22T00:00:00+02:00https://www.ayurveda101.si/info/magazin/ajurveda-proti-tkmAyurveda101slovenija@ayurveda101.comhttps://www.ayurveda101.si/Tradicionalna kitajska medicina ali na kratko TKM prihaja iz
Kitajske, ajurveda pa iz Indije. Znanja so stara tisoče let in
vidita telo in um kot neločljivo enoto. Celostni koncept tako
temelji na obeh tradicijah.Kaj je TKM?TKM temelji na triadi jin, jang in či. Jin in jang se pogosto
razlagata kot nasprotja v naravi, na primer kot žensko proti
moškemu. Vsako funkcijo v telesu in vsako bolezen lahko razdelimo
na jin in jang. Ta koncept sledi petim načelom:Vse ima dve plati.Vsak jin in jang je mogoče razdeliti na jin in jang.Jin in jang ni mogoče deliti, sta medsebojno odvisna.Jin in jang tudi nadzorujeta drug drugega.Jin in jang se preobrazita drug v drugega, zlijeta drug v
drugega.Dinamičen odnos jin in jang je ključnega pomena za zdravje. Qi
pomeni življenjsko energijo, ki teče po kanalih skozi celotno telo.
Če Qi ne more neovirano teči skozi 12 glavnih in številnih
sekundarnih meridianov, se to imenuje blokada. Veliko vlogo imajo
masaže, akupunktura in seveda prehrana.Podrobnosti z ajurvedoDoše vata, pitta in kapha obstajajo samo v ajurvedskih naukih.
Sestavljeni so iz petih elementov voda, zemlja, zrak, ogenj in
prostor in s svojo prevlado določajo naš ustavni tip. V TKM te
energije niso diferencirane.Vendar se obe veji strinjata, zlasti ko gre za prehrano. V TKM
prehrana temelji na teoriji 5 elementov, medtem ko so v ajurvedi
najpomembnejše doše. Vendar imata obe znanji naslednje skupne
točke:Jejte lokalno in sezonsko.Jejte tople obroke namesto hladnih.Priporočljiva je kombinacija vseh okusov.Moč prihaja iz središčaObe znanji se nanašata na izogibanje ekstremom. Prehrana,
življenjski slog in duh sledijo plemeniti srednji poti. To središče
v telesu tvorijo želodec, vranica in hrana. V ajurvedi Agni pomeni
prebavni ogenj gastrointestinalnega trakta.ZaključekTKM in ajurveda temeljita na nacionalni in brezčasni tradiciji.
Upoštevata zakone narave. Čeprav sta stari več tisoč let, nista
nikoli izgubili svoje aktualnosti. Iz obeh sistemov se lahko veliko
naučimo in ju v določenih pogledih med seboj združimo.2022-03-28T00:00:00+02:002022-03-28T00:00:00+02:00https://www.ayurveda101.si/info/magazin/zdravstvene-koristi-ingverjaAyurveda101slovenija@ayurveda101.comhttps://www.ayurveda101.si/Ingver je eno najbolj zdravih živil. Razlog za to je veliko
eteričnih olj, ki jih vsebujejo korenine. Te ingverju ne dajejo le
značilnega, zelo slastnega okusa, ampak prinašajo tudi številne
pozitivne učinke za zdravje ljudi.Ingver obravnavan v ajurvedskem smisluV ajurvedi ingver ni samo ingver. Tu se strogo razlikuje med
svežim in posušenim ingverjem. Zaradi procesa sušenja posušenemu
ingverju pripisujejo tudi druge zdravilne lastnosti. Za svež ingver
na primer velja, da bolj suši telo, medtem ko naj bi bil suhi
ingver bolj prožen. Ali ni neverjetno in fascinantno, da bi morala
teorija, stara na tisoče let, vzeti toliko časa, da zelo natančno
preuči lastnosti iste stvari v različnih dozirnih oblikah?Tukaj je nekaj najpogostejših in najboljših uporab za vsako
vrsto ingverja. Nekatere točke je mogoče zamenjati, vendar boste
imeli boljši splošni učinek, če boste sledili razčlenitvi na tem
seznamu.Sveži ingverspodbudi apetitzmanjša Aam (globoko zasidrane toksine)zbija vročinolajša mrzlico s povečanjem toplote in cirkulacije v telesupomaga pri slabostije blago odvajaloSuhi ingvernaj bi pomagal pri bolečinah v sklepih pri artritisublagodejno vpliva na edeme in druge oteklinezmanjša vato in tako lajša bolečine v hrbtu ali vratunaj bi pomagal pri diarejinaj bi pomagal pri bolečinah v trebuhulajša težave z dihali, kot so kašelj, hripavost, izcedek iz
nosu, astma itd.ima učinek afrodiziakaNasveti:Pred obroki narežite svež ingver in ga zaužijte s ščepcem kamene
soli in stiskom limone ali limete. To izboljša občutek okusa in naj
bi pomagalo pri absorpciji hranil.Proti oteklinam lahko naredite pasto iz posušenega ingverja in
vode ter ga nato nanesete lokalno. Pasta pomaga tudi pri nanosu na
sinuse ali čelo, ko ste prehlajeni. (POMEMBNO: ne uporabljajte na
zelo občutljivi koži).Popolno za božičIngver je začimba, ki ima učinek segrevanja. Zato ga je potrebno
poleti in zgodaj jeseni pri ljudeh z močno pitto uporabljati
zmerno.Toda zaradi tega je popoln za božični čas. Ne samo, da
zagotavlja prijetno toplino v mrzlih zimskih dneh, lahko tudi
obogati vse vrste piškotov in drugih sladkih dobrot ter jim podari
nekaj posebnega.V tem smislu: želimo vam čudovit, predvsem pa okusen božični
čas.