Magazin - Ayurveda101 2024-11-21T11:20:59+01:00 Zend_Feed_Writer https://www.ayurveda101.si/ Ayurveda101 slovenija@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.si/ <![CDATA[Ajurveda in medicina]]> 2023-01-02T00:00:00+01:00 2023-01-02T00:00:00+01:00 https://www.ayurveda101.si/info/magazin/ayurveda-medizin Ayurveda101 slovenija@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.si/ Star indijski pregovor pravi: »Če prehrana ni pravilna, zdravila (op. zdravilna zelišča) ne bodo koristila. Če je prehrana pravilna, zdravila ne boste potrebovali.” V svoji praksi jasno opazim, kdaj se kdo drži tipu primerne diete po ajurvedi. Moje storitve zdravnika so (razen pri resnih in kroničnih boleznih) komaj kdaj potrebne. Zdravila za krvni tlak, zdravila za zniževanje holesterola, uspavala, antidepresivi, sredstva za zaščito želodca, zdravila proti bolečinam, odvajala, tablete proti alergijam in uživanje alkohola ali kofeina je po mojih izkušnjah pogosto mogoče zmanjšati ali prenehati z upoštevanjem prehranskih pravil in spremembo vedenja pod medicinskim nadzorom. Ajurveda ljudem ponuja individualna priporočila glede prehrane, vedenja in terapije glede na njihov tip doše. Doše se v človeškem telesu odražajo v individualni obliki in lahko postanejo vidne skozi njihove značilne lastnosti. Ajurvedska priporočila so vedno odvisna od trenutnih simptomov in osnovne konstitucije, presnovnega statusa itd. Nekaj osnovnih načel prehrane pa lahko opišemo tukaj: Kakovost Ajurveda tradicionalno pomeni kakovost kot učinek na doše. Podrobno opisuje, kakšne lastnosti (gune) imajo nekatera živila in kako lahko shranjevanje, fermentacija, predelava itd. spremeni te lastnosti v korist posameznika. Pri hrapavosti (npr. artroza sklepov), suhosti (zaprtje, luščenje), napenjanju, krčih, nervozi, motnjah spanja, bolečinah in občutljivosti na hladen prepih prevlada Vata doša. Tukaj priporočam, da se izogibate hladni, napeti, grenki, ostri, lahki, suhi hrani, še posebej zvečer. Solata je običajno hladna, grenka, napihnjena in lahka in kljub znanim »dobrim« sestavinam in nizki vsebnosti kalorij v takih primerih ne bi bila dobra za telo in bi poslabšala omenjene simptome. Količina 4-6 ur po jedi bi morali začeti čutiti lakoto. Mišljena je prava lakota s krulečim želodcem. Šele potem morate jesti. Če traja predolgo, je treba količino obrokov zmanjšati. Če postanete lačni že prej, bi morali jesti več. Priporočljivi so 3 obroki. Idealno bi bilo, da bi po jedi v želodcu ostala 1 pest tekočine, 1 pest goste hrane in 1 pest "prostora", da se lahko obrok dobro predela. Kombinacija Nekatere kombinacije živil lahko povečajo vnetne odzive v telesu. Z mojega vidika bi bili idealni negativni primeri: pica s salamo, cordon bleu ali toast s šunko in sirom s kečapom – tukaj boste našli neugodne kombinacije, kot so meso/sir ali sir/paradižnik s pšenico, ki lahko napihne in povečuje počasno prebavo. Dobre kombinacije z začimbami ali zelišči pa lahko zmanjšajo napenjanje hrane ali pa pospešijo absorpcijo vitalnih snovi v črevesju. Vročina / mraz Če trpimo zaradi menstrualnih krčev ali jeze, se zlahka potimo in ne prenašamo neposrednega sonca ali vlažnega vremena, takrat ne jemo čilija, ingverja, črnega popra ali mastne hrane. Če imamo rado nekaj pikantnega, se osredotočimo na ohlajanje semen kardamoma in nageljnovih žbic ali pa namesto svežega ingverja uporabimo ingver v prahu. Predelava Pri sušenju hrani odstranimo vodo (kapha) in dodamo hrapavost, trdoto, lahkotnost in suhost (vata lastnosti), kar lahko obrne učinek na telo – brez suhega sadja v vati! Da spremenimo njihov učinek na telo pa lahko suho sadje kuhamo. Časovna in lokacijska referenca Letni čas, življenjska doba in čas v dnevu vplivajo na ravnovesje doše. Jeseni je obogatena poletna vročina, tukaj ne smete jesti preveč začinjenega. Pozimi je lahko hrana nekoliko težja in mastna, v vlažnem in mrzlem prehodu na pomlad pridejo na vrsto postne kure z lahko hrano. Zajtrk naj bo ob ali pred 6.00, saj kapha doseže vrh ob 8.00 in nas lahko naredi težke. Za večerjo priporočamo juho ali manjšo porcijo pogretega kosila. Učinek na psiho Na gune psihe (tamas, rajas in sattva) vplivajo isti elementi kot na doše (vata, pitta, kapha). Tamas: Duševno počasnost, strah, otopelost, neumnost poslabša alkohol in druga pomirjevala, konzervirana hrana, suha hrana kot je čips ali skorjica kruha, sestavine, ki niso več sveže ali meso, ribe, jajca in starani siri. Težave nam lahko predstavlja tudi preveč zdrave hrane. Radžas: Bojevniško aktiven, a nezaveden in egocentričen, zagnan duh se krepi s poslovno hrano in gostilniškimi kuhinjami z veliko toplote, cvrtega, pogretega in česna. Sattva: Sprostitev in zavestna povezanost z okoljem vas osrečujeta. V ta namen se priporoča sočna in hranljiva, naravna hrana. Lahko je sladko ali rahlo mastno, kot so oreščki in med, ghee in mleko, žita, ki so bila dolgo skladiščena, mlada zelenjava in popolnoma zrelo sadje. Pijače Priporočam začimbno-zeliščni čaj do 16. ure, drugače pa vodo ali hladen izvleček koriandrovih semen. Pri vodi sem pozoren na vsebnost rakotvornih nitratov, ki naj bi bila daleč pod dovoljenimi 50 mg/l (meta študija je pokazala več raka na želodcu). Priporočljivo je tudi: Povečanje telesne mase: Pijte po obroku Ohranjanje telesne teže: Pijte s hrano Hujšanje: Pijte pred obroki S temi splošnimi smernicami in pravilno tabelo hrane, povezano z došo, lahko po kratkem času dosežete več energije in dobrega počutja. Vendar je treba prehrano in vedenje vedno prilagoditi trenutno prevladujočim boleznim, simptomom in zdravilom, na podlagi zdravniškega nasveta. O avtorju: Dr. Daniel Scheidbach (mag. ajurvedske medicine) v bližini Gradca že 8 let vodi integrativno ajurvedsko ordinacijo, v kateri poleg oljnih nanosov ali masaž ponuja tudi nasvete o tipu primernega vedenja in prehrane po ajurvedi ter kuharske tečaje. Poleg tega vodi blog Ajurveda na spletni strani vedizin.at, kjer se poleg predavateljskega dela v svoji ordinaciji, na kongresih, za Medicinsko univerzo v Gradcu ali v skupnostih in podjetjih bori za to, da bi se ajurveda uporabljala kot medicinsko učinkovit nauk o življenju zraven bolj znanega wellness značaja. Opomba: Vsebina članka odraža mnenje avtorja v vlogi ajurvedskega zdravnika in splošnega zdravnika in ne ustreza nujno stališčem ajurvede101. Objava ni namenjena oglaševanju, temveč zgolj informativnosti in ni namenjena dvomom glede varnosti in primernosti drugih živil, spodbujanju k prekomernemu uživanju določenih živil ali dajanju vtisa, da bi lahko nadomestila ustrezno, uravnoteženo in pestro prehrano. <![CDATA[Ajurveda za vso družino]]> 2022-08-14T00:00:00+02:00 2022-08-14T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.si/info/magazin/ajurveda-za-vso-druzino Ayurveda101 slovenija@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.si/ Ajurveda nikakor ni omejena na določeno starostno skupino. V nasprotju z nekaterimi predsodki je ajurvedo enostavno vključiti v vsakdanje družinsko življenje. Tudi glede na vrsto primerne prehrane vam ni treba kuhati dodatno za vsakega družinskega člana ali vseh prepričevati o ajurvedskem načinu življenja. Ravno nasprotno, zdravje in prehranjevanje morata biti zabavna. Dieta kot osnova Nedvomno igra kakovost hrane pomembno vlogo pri pripravi jedi. Toda čustveno komponento, to je razpoloženje in namen s katerim je hrana kuhana, je mogoče okusiti tudi v jedeh. Otroci s hrano vsrkajo ljubezen in dobro voljo. Upoštevate lahko tudi naslednje nasvete, ki se osredotočajo na ajurvedo in jih je običajno mogoče enostavno izvajati za vso družino: Kupujte regionalne izdelke. Vedno uporabljajte sveže sestavine. Bodite pozorni na uravnoteženo raznolikost okusov - sladko, kislo, grenko, slano, ostro, trpko. Pripravite si tri obroke na dan, vsaj eden naj bo topel. Vsak obrok naj bo sestavljen iz štirih oblik in naj bo užiten, žvečljiv, piten. To zagotavlja elementarno ravnovesje. Začnite s sladko ali kislo hrano in končajte z grenkimi in adstringentnimi snovmi. Na splošno je pomembneje paziti na uravnoteženo prehrano in jesti v sproščenem vzdušju. Vseh doš ni potrebno postreči hkrati. Redni rituali in kvaliteten čas Ajurveda poleg prehrane ponuja različne načine za krepitev harmonije in ravnovesja celotne družine. Primer tega so skupni rituali v katerih sodelujejo vsi družinski člani. Otrokom dajejo podporo in varnost. Večerni sprehod, skupno sestavljanje uganke, skupno kuhanje ali celo joga so kot nalašč za to. Ukvarjanje drug z drugim Ni vam potrebno spreobrniti vsakega družinskega člana in vsem vsiliti ajurvedska načela. Namesto tega gre za to, da ste zadovoljni s svojim načinom življenja in sledite tej poti zase. Vaše notranje ravnovesje vam omogoča, da se drugače odzivate na konflikte in nesoglasja, kar vaši družini koristi. Pomemben vidik ajurvede pa je tudi kultura pogovora v družini. Odkrita komunikacija, v kateri se odrasli za svoje napake tudi opravičijo, kar je pomembno in prispeva k harmoniji v družinskem življenju. Zavestna kultura pogovora omogoča družinskim članom, da se o temah odkrito pogovarjajo, kar med lastne štiri stene vnese zdravo in harmonično vzdušje. <![CDATA[Ajurveda & joga - odličen duo]]> 2022-08-01T00:00:00+02:00 2022-08-01T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.si/info/magazin/ajurveda-joga-odlicen-duo Ayurveda101 slovenija@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.si/ Izhajajoč iz istega izvora, skoraj v istem času, lahko ajurvedo in jogo opišemo kot tako imenovani sestrski disciplini. Intimna povezava med obema sega v Vede. Ajurveda temelji na poznavanju 5 elementov, povzetih v 3 došah. Ajurvedo lahko opišemo kot znanje o življenju. Cilj ajurvede in joge je s telesom, umom in dušo živeti življenje v harmoniji. Redna vadba joge in voden življenjski slog po ajurvedi vas bosta korak za korakom približala temu cilju. Joga in ajurveda služita uravnovešanju telesa, uma in duha in skupaj imata dvakrat močnejši učinek. Tako vadba joge in vedske modrosti usmerja našo pozornost na naš um. Spodbuja se notranji mir, krepita se naša samozavest in samopodoba, vračata se spokojnost in harmonija. Namesto diete, zeliščne medicine, masaže ipd., vadba joge uporablja blagodejne asane, dihalne vaje (pranajame) in sproščujoče meditacije. Jessica Mallaschitz, direktorica prave joge v središču Gradca je hitro prepoznala neverjetno moč, ki jo prinašata kombinacija joge in ajurvede. Pri pravi jogi se joga izvaja v njeni tradicionalni obliki. Tu je poudarek na naslednjih treh stebrih: Ashtanga Vinyasa joga Pranajama Ajurveda Ashtanga Vinyasa joga ponuja vsakemu praktikantu možnost, da upošteva svoje individualne potrebe in nadaljuje v svojem tempu in ritmu. Pranajama, zaustavitev ali razširitev življenjskih energij je bistveni del vadbe prave joge. Pravilno dihanje, usklajene asane in filozofija igrajo vedno pomembno vlogo v pravi jogi. Modrost ajurvede je vedno prisotna in se harmonično preliva v prakso. Na osebnih spletnih tečajih joge in tečajih v živo spoznate jogo iz nove strani kot tudi srečate podobno misleče ljudi. Lahko se odločite ali želite vaditi jogo v stilu Mysore (ena na ena), jogo Gentle Ashtanga ali jogo v LED razredu. Obstaja tudi možnost udeležbe na vodenih meditacijah, posebnih delavnicah in srečanjih. S pravo jogo vsak najde harmonijo in ravnovesje. <![CDATA[Ajurvedska ustna higiena]]> 2022-07-04T00:00:00+02:00 2022-07-04T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.si/info/magazin/ajurvedska-ustna-higiena Ayurveda101 slovenija@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.si/ Zdravi zobje in čvrste dlesni so bistveni za trenutke užitka. V kombinaciji s čistim zadahom je ustna higiena znak vitalnosti, lepote in ogledalo duše. Prav zato je ustna higiena v ajurvedskem znanju še posebej pomembna. Za vas imamo nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri vsakodnevni negi zob in ustne votline. Umivanje zob je priporočljivo zjutraj in zvečer. Po jedi pa je potrebno izpiranje s čisto vodo, kar je še posebej pomembno po kislih pijačah in hrani, kot je sadje ali sadni sok. V tem primeru je najbolje počakati 15-30 minut, preden si umijete zobe. Samo za ščetkanje je priporočljiva zobna pasta z veliko zelišč, ki neguje tako zobe kot dlesni. Po umivanju zob se jezik očisti. Na jeziku se predvsem ponoči nabere veliko odpadkov, imenovanih tudi ama. Včasih jih prepoznamo kot neprijetno, opazno in vidno oblogo. Hkrati lahko te usedline povzročijo tudi slab zadah. Za čiščenje je še posebej primerno strgalo za jezik iz nerjavečega jekla. To pomeni, da lahko zobne obloge odstranimo zjutraj že v nekaj sekundah. Za čiščenje primite konca strgala za jezik z obema rokama in ga držite vodoravno. Nato lok plosko položite na dno jezika in nežno povlecite strgalo po jeziku od zadaj naprej. Ta postopek nekajkrat ponovite. Nato izpirajte z malo vode in prav tako pod tekočo vodo sperite strgalo za jezik. Sledi vlečenje olja, znano tudi kot ganduša. Idealno je uporabiti čisto, hladno stiskano sezamovo ali kokosovo olje. Sezamovo olje bi moralo biti "zorjeno", torej vsaj enkrat segreto na 108°C. Gandusha deluje na naslednji način: V usta dajte 1-2 žlici toplega olja. Olje raztresite po ustih in potegnite med zobmi. Če je olje belo in penasto, ga zavrzite v papirnato brisačo ali drugo posodo. POZOR: Olja ne zlijte v odtok! Ustna vodica po vaši izbiri dopolnjuje jutranjo rutino ustne higiene. Osveži dah in dopolni rutino. Ajurvedska ustna higiena: Z zobno past ali zobnim prahom očistite zobe. Odstranite oblogo s posebnim kovinskim strgalom za jezik. Nekaj minut izpirajte usta z 1 žlico sezamovega olja. Za konec si dah osvežite z ajurvedsko ustno vodico, ki jo lahko uporabljate tudi čez dan in vmes. <![CDATA[5 ajurvedskih nasvetov za vaše poletje]]> 2022-06-26T00:00:00+02:00 2022-06-26T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.si/info/magazin/5-ajurvedskih-nasvetov-za-vase-poletje Ayurveda101 slovenija@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.si/ Brez dvoma je poletje eden naših najljubših letnih časov! Sonce nam nariše nasmeh na obraz in uživamo v mirnih večerih zunaj, počitnicah ob morju, neskončno dolgih dneh kopanja ob jezeru in še marsičem. Kljub vsemu so za marsikoga del tudi vročina, povečano potenje ali utrujenost in ležernost. Da bi se z njimi lahko bolje spopadli, smo za vas zbrali pet nasvetov, ki vas lahko dobro popeljejo skozi obdobje pitta: 1. Da se ohladite: hladilna dihalna vaja Sitali Pranayama V vročih dneh se ne priporočajo naporni športi, kot je tek. Vendar pa obstaja nekaj jogijskih poz, ki so kot nalašč za poletje, na primer: Sitali Pranayama. S to dihalno vajo ohladite celotno telo. Poleg tega vaja zagotavlja notranji mir in sprostitev. Izvedemo jo takole: Sedite vzravnano – s prekrižanimi nogami ali na stolu, rahlo odprite usta, iztegnite jezik in ga po dolžini zvijte v »cevko«. Če to ni mogoče, lahko položite jezik za zobe na nebo. Zdaj vdihnite skozi usta in v svoji domišljiji usmerite hladilni dih v trebuh. Nato počasi izdihnite in vodite skozi nos. Postopek večkrat ponovite. 2. Vaš jutranji ritual s kokosovim oljem Da boste poletje lahko zares uživali, je najbolje, da z ritualom začnete že zelo zgodaj zjutraj. Tako lahko še vedno uživate v hladnem jutranjem zraku. V idealnem primeru si umijte zobe takoj, ko vstanete z grenko zobno pasto. Nato s strgalom za jezik očistite jezik. Nato sperite usta s hladilnim kokosovim oljem. Na koncu popijte kozarec vode. Zdaj se lahko vaš dan zares začne! 3. Nosite ohlapna oblačila Poleti ohlapna oblačila pomagajo ohranjati hladno telo. Za to sta še posebej primerna bombaž ali svila. Izogibati se je potrebno rdečim, oranžnim ali intenzivno rumenim barvam, saj prav tako stimulirajo pitto. 4. Veliko pijte Telo potrebuje veliko tekočine, zlasti poleti, saj visoke temperature in potenje povzročijo veliko izgubo tekočine. Potrebno se je izogibati ledenim pijačam, naj bo še tako mamljivo. Namesto tega dobro deluje Jeera Water (kumina voda). V ¾ vode zavrite 1 žlico kumine in kuhajte približno 5 minut. Ohlajeno vodo pijte čez dan. ¼ lubenice lahko tudi pretlačite v pire z vejico mete in uživate v tej mešanici. Lubenice so večinoma sestavljene iz vode in so še posebej primerne za uživanje poleti. 5. Zmanjšajte pitto Poletje je popolni čas pitte. Grenka in zelena zelenjava, kot so artičoke, je primerna za ohranjanje ravnotežja te doše. Poleti pa so popolna tudi sveža zelišča in sezonsko sadje. Nasprotno pa se je treba izogibati kislim živilom, kot je paradižnik. Po drugi strani pa se morate izogibati začinjeni hrani ali soli. Ekipa Ayurveda10 vam želi čudovito poletje! <![CDATA[Ajurvedski nasveti za lepo kožo]]> 2022-06-06T00:00:00+02:00 2022-06-06T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.si/info/magazin/ajurvedski-nasveti-za-lepo-kozo Ayurveda101 slovenija@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.si/ Naša polt pove več kot 1000 besed. Hitro zagotavlja informacije o tem, kako živimo ali živimo v ravnovesju z okoljem ali smo pod stalnim stresom. V skladu z ajurvedskimi nauki lahko nego kože prilagodimo tudi različni konstituciji. Tukaj vam razkrijemo, kako koža zasije. Ajurvedski tipi kože Vata: Za tip kože vata so značilne predvsem fine pore in rožnato rjavkasta polt. V zdravem stanju je koža vata prožna in žametna. Sicer je krhka, razpokana in suha. Pitta: Pege in madeži so značilnost tipa kože pitta. Če je pitta povečana je ta tip kože nagnjen k nečistočam, alergijam in draženju. Nasprotno pa je zdrava koža pitta mehka, topla in vsebuje zadostno količino vlage. Kapha: mastna, s sebumom, limfna - koža kapha ima velike pore, kar pomeni, da se ta tip kože bori z nečistočami. Dobro obložena in robustna, vendar je v zdravem stanju. 1. Masaže Masaže so osnova ajurvedskega znanja. Za tipe kože vata so primerne nežne masaže z orehovim, avokadovim ali sezamovim oljem. Tipi kože pitta pa bi morali bolje uporabiti hladilna kokosova ali mandljeva olja. Vrste kapha imajo koristi od olja oljne repice, žafranike ali grozdnih pečk. 2. Spanje Dovolj spanja je pomembno za zdravo in lepo kožo. V tem času se lahko koža regenerira. Zaradi tega je priporočljiv odhod v posteljo pred 22. uro. 3. Maske in obkladki Podobno kot pri masažah so tudi maske in obkladki sestavni del ajurvedskega znanja. Za kožo vata je treba uporabiti tople obkladke, za kožo pitta pa hladilne izdelke, kot sta peteršilj ali rožna voda. Za tip kapha so primerne parne kopeli ali zelišča, kot so ingver, kurkuma ali neem. 4. Prehrana Prava lepota prihaja od znotraj! Prav zato je pravilna prehrana bistvenega pomena za lepo polt. 5. Redno čiščenje Pred spanjem morate kožo dovolj očistiti. Le tako lahko odstranite odvečni sebum, prah in druge nečistoče. Prav tako je pomembno, da zvečer odstranite ličila s kože. Zato si vzemite čas za temeljito čiščenje. 6. Kopanje in prhanje Dolgo, globoko namakanje lahko naše čute oživi. Vendar pa morate paziti, da aditiv za kopel ne izsušijo vaše kože. Pri tem vam lahko pomagajo vlažilne snovi, kot so olja ali sirotka v prahu. Poleg tega morajo biti dodatki za kopel in geli za prhanje brez alkohola. Brez ovir za čudovito polt! <![CDATA[Veganska prehrana v vsakdanjem življenju]]> 2022-05-27T00:00:00+02:00 2022-05-27T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.si/info/magazin/veganska-prehrana-v-vsakdanjem-zivljenju Ayurveda101 slovenija@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.si/ Veganska prehrana in rastlinski viri beljakovin Tudi tisti, ki jedo izključno rastlinsko prehrano, lahko dobijo dobro zalogo beljakovin. V nasprotju s številnimi mnenji rastline zagotavljajo veliko beljakovin: 100 g graha vsebuje približno 23 g beljakovin, 100 g leče približno 24 g beljakovin. Med vire rastlinskih beljakovin so tudi tofu, oreščki ali zelenjava. Tukaj lahko ugotovite, kakšne prednosti ima rastlinska prehrana, na kaj morate biti pozorni in kako najbolje začeti. V bistvu rastlinska prehrana pokriva normalno dnevno potrebo po beljakovinah. Zelenjava, žita, stročnice in oreščki zagotavljajo dovolj beljakovin za vsakdanje življenje. Poleg tega rastline vsebujejo tudi veliko vlaknin, vitaminov in mineralov in zato veljajo za zelo hranljive. Poleg tega rastlinski viri beljakovin vsebujejo veliko zdravih maščob, vendar manj holesterola. Oreščki so najboljši primer tega. V bistvu to pomeni, da imajo rastline pogosto manj kalorij in še vedno zagotavljajo visokokakovostno maščobo. Vendar pa rastlinske beljakovine niso popolne, ker ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin. Beljakovine so sestavljene iz aminokislin, ki jih telo ne more samo proizvesti. Zato je pomembno kombinirati beljakovine iz različnih virov. Na primer, čičeriko, grah, oves, piro ali proso lahko mešamo ves dan. Kako začeti z rastlinsko prehrano? Osnovo rastlinske prehrane tvorijo sadje, zelenjava, stročnice, semena in oreščki. Priljubljena osnova so tudi polnozrnati izdelki. Živalske izdelke lahko zamenjate tudi z veganskimi alternativami: Maslo: margarina, kokosovo olje Mleko: rastlinsko mleko Meso: tofu, tempeh, seitan Jogurt: rastlinski jogurt Krema: sojina smetana, polnomastno nesladkano kokosovo mleko, kokosova smetana Druge osnovne sestavine veganske kuhinje: sadje zelenjava žita in žitni izdelki: riž, ječmen, proso, ovsena kaša, kvinoja, bulgur itd. stročnice: leča, grah, fižol, čičerika itd. škrobna živila: krompir, koruza, sladki krompir itd. oreščki in semena: indijski orehi, orehi, bučna semena, mandlji, sezam itd. polnozrnati izdelki: kruh, testenine itd. visokokakovostna olja: kokosovo olje, avokadovo olje, laneno olje, olivno olje, orehovo olje itd. <![CDATA[Pogosta vprašanja - hidrolati]]> 2022-05-09T00:00:00+02:00 2022-05-09T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.si/info/magazin/pogosta-vprasanja-hidrolati Ayurveda101 slovenija@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.si/ Kakšna je razlika med eteričnimi olji in hidrolati? Hidrolate in eterična olja pridobivamo z destilacijo vode. Eterična olja so v maščobi topen del rastline, hidrolati pa so stranski produkti in so sestavljeni iz vodotopnega dela. Ostaja veliko dragocenih snovi rastline. Zakaj so hidrolati priljubljeni? Dolgo časa so hidrolate obravnavali kot čisti odpadni produkt. Ker imajo podoben učinek kot eterična olja, so jih postopoma odkrivali in postajali so vse bolj priljubljeni. V nasprotju z eteričnimi olji pa so veliko bolj nežni. To koristi občutljivim tipom kože, dojenčkom in nosečnicam. Hidrolati so primerni tudi za spa tretmaje. Za kaj se lahko uporabljajo hidrolati? Hidrolati se pogosto uporabljajo v obliki razpršil za nego obraza in telesa. Priljubljeni so tudi kot deodorant ali parfum. Pogosto se uporabljajo tudi kot osvežilci zraka v prostorih. Tako kot eterična olja se lahko uporabljajo v dišavnih svetilkah. Hidrolati se pogosto uporabljajo za aromatiziranje jedi. Pomembno je pravo razmerje hidrolata in vode. Hidrolati so se izkazali tudi kot obkladki. Cvetlična voda ima lahko osvežujoč hladilni učinek in je prijetna za sončne opekline, športne poškodbe ali celo majhne rane. Zakaj je moj hidrolat kot mleko? Hidrolati so lahko bistri, prozorni ali mlečni, kar je bistveno odvisno od proizvodnje. Če je konsistenca mlečno-motna, se je v hidrolatu ohranilo več učinkovin iz prvotne rastline. Zato je pomembna značilnost visoke kakovosti, če je hidrolat mlečno-moten. Kako lahko ocenite kakovost hidrolata? Oznaka "cvetna voda" ali "aquraom" običajno označuje pravi hidrolat, "aroma voda" ali "dišeča voda" pa sintetično izdelan izdelek. Botanično ime destilirane rastline zagotavlja tudi informacije o uporabljenih sestavinah. Večino časa vam podatki na etiketi povedo, kateri deli rastline so bili uporabljeni, kot so cvetovi, stebla, lubje itd. Poleg tega je pomembno, da svoje hidrolate pravilno shranjujete: hraniti pri konstantni hladni temperaturi kupujte samo v temnih posodah najbolje je, da na steklenico dodate pršilno glavo, ker tako pride v hidrolat manj kisika porabite čim prej, v približno 6 tednih <![CDATA[Ajurveda proti TKM]]> 2022-04-22T00:00:00+02:00 2022-04-22T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.si/info/magazin/ajurveda-proti-tkm Ayurveda101 slovenija@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.si/ Tradicionalna kitajska medicina ali na kratko TKM prihaja iz Kitajske, ajurveda pa iz Indije. Znanja so stara tisoče let in vidita telo in um kot neločljivo enoto. Celostni koncept tako temelji na obeh tradicijah. Kaj je TKM? TKM temelji na triadi jin, jang in či. Jin in jang se pogosto razlagata kot nasprotja v naravi, na primer kot žensko proti moškemu. Vsako funkcijo v telesu in vsako bolezen lahko razdelimo na jin in jang. Ta koncept sledi petim načelom: Vse ima dve plati. Vsak jin in jang je mogoče razdeliti na jin in jang. Jin in jang ni mogoče deliti, sta medsebojno odvisna. Jin in jang tudi nadzorujeta drug drugega. Jin in jang se preobrazita drug v drugega, zlijeta drug v drugega. Dinamičen odnos jin in jang je ključnega pomena za zdravje. Qi pomeni življenjsko energijo, ki teče po kanalih skozi celotno telo. Če Qi ne more neovirano teči skozi 12 glavnih in številnih sekundarnih meridianov, se to imenuje blokada. Veliko vlogo imajo masaže, akupunktura in seveda prehrana. Podrobnosti z ajurvedo Doše vata, pitta in kapha obstajajo samo v ajurvedskih naukih. Sestavljeni so iz petih elementov voda, zemlja, zrak, ogenj in prostor in s svojo prevlado določajo naš ustavni tip. V TKM te energije niso diferencirane. Vendar se obe veji strinjata, zlasti ko gre za prehrano. V TKM prehrana temelji na teoriji 5 elementov, medtem ko so v ajurvedi najpomembnejše doše. Vendar imata obe znanji naslednje skupne točke: Jejte lokalno in sezonsko. Jejte tople obroke namesto hladnih. Priporočljiva je kombinacija vseh okusov. Moč prihaja iz središča Obe znanji se nanašata na izogibanje ekstremom. Prehrana, življenjski slog in duh sledijo plemeniti srednji poti. To središče v telesu tvorijo želodec, vranica in hrana. V ajurvedi Agni pomeni prebavni ogenj gastrointestinalnega trakta. Zaključek TKM in ajurveda temeljita na nacionalni in brezčasni tradiciji. Upoštevata zakone narave. Čeprav sta stari več tisoč let, nista nikoli izgubili svoje aktualnosti. Iz obeh sistemov se lahko veliko naučimo in ju v določenih pogledih med seboj združimo. <![CDATA[Zdravstvene koristi ingverja]]> 2022-03-28T00:00:00+02:00 2022-03-28T00:00:00+02:00 https://www.ayurveda101.si/info/magazin/zdravstvene-koristi-ingverja Ayurveda101 slovenija@ayurveda101.com https://www.ayurveda101.si/ Ingver je eno najbolj zdravih živil. Razlog za to je veliko eteričnih olj, ki jih vsebujejo korenine. Te ingverju ne dajejo le značilnega, zelo slastnega okusa, ampak prinašajo tudi številne pozitivne učinke za zdravje ljudi. Ingver obravnavan v ajurvedskem smislu V ajurvedi ingver ni samo ingver. Tu se strogo razlikuje med svežim in posušenim ingverjem. Zaradi procesa sušenja posušenemu ingverju pripisujejo tudi druge zdravilne lastnosti. Za svež ingver na primer velja, da bolj suši telo, medtem ko naj bi bil suhi ingver bolj prožen. Ali ni neverjetno in fascinantno, da bi morala teorija, stara na tisoče let, vzeti toliko časa, da zelo natančno preuči lastnosti iste stvari v različnih dozirnih oblikah? Tukaj je nekaj najpogostejših in najboljših uporab za vsako vrsto ingverja. Nekatere točke je mogoče zamenjati, vendar boste imeli boljši splošni učinek, če boste sledili razčlenitvi na tem seznamu. Sveži ingver spodbudi apetit zmanjša Aam (globoko zasidrane toksine) zbija vročino lajša mrzlico s povečanjem toplote in cirkulacije v telesu pomaga pri slabosti je blago odvajalo Suhi ingver naj bi pomagal pri bolečinah v sklepih pri artritisu blagodejno vpliva na edeme in druge otekline zmanjša vato in tako lajša bolečine v hrbtu ali vratu naj bi pomagal pri diareji naj bi pomagal pri bolečinah v trebuhu lajša težave z dihali, kot so kašelj, hripavost, izcedek iz nosu, astma itd. ima učinek afrodiziaka Nasveti: Pred obroki narežite svež ingver in ga zaužijte s ščepcem kamene soli in stiskom limone ali limete. To izboljša občutek okusa in naj bi pomagalo pri absorpciji hranil. Proti oteklinam lahko naredite pasto iz posušenega ingverja in vode ter ga nato nanesete lokalno. Pasta pomaga tudi pri nanosu na sinuse ali čelo, ko ste prehlajeni. (POMEMBNO: ne uporabljajte na zelo občutljivi koži). Popolno za božič Ingver je začimba, ki ima učinek segrevanja. Zato ga je potrebno poleti in zgodaj jeseni pri ljudeh z močno pitto uporabljati zmerno. Toda zaradi tega je popoln za božični čas. Ne samo, da zagotavlja prijetno toplino v mrzlih zimskih dneh, lahko tudi obogati vse vrste piškotov in drugih sladkih dobrot ter jim podari nekaj posebnega. V tem smislu: želimo vam čudovit, predvsem pa okusen božični čas.